UNGDOMS EM I RIGA

Af Finn Stuhr

Halvvejsrapport fra Troldmandens by

Køge Skakklub har igen i år to spillere med ved Ungdoms EM, der i år spilles i Riga, nemlig brødrene Paulius og Vaidas. Riga er GM Mikhail Tals (Troldmanden fra Riga) fødeby. En mere af danske skakspillere kendt skakspiller, der også er født i Riga er Aron Nimzowitsch bedre kendt som Danmarks Skaklærer.

Under 2. Verdenskrig hedder det sig, at Tal med sin familie flygtede til landsbyen Yurla i Uralbjergene, hvor Tal begyndte skolegang i 1943. (Det er måske en sandhed med modifikationer, at kalde det flygtede, idet mange lettere og folk at tysk oprindelse, blev deporteret til Sibirien) I disse barneår viste Tal lille interesse for skak. Det var først, da han 12 år gammel begyndte i de unge pionerers skaksalon, han gik ind i spillet for alvor. Træner var Alexander Koblentz, som skulle følge Tal i mange år.

Så selvom man først begynder at spille skak, når man er 12 år, er det ikke for sent at blive Verdensmester. Bare for at sige til de unge, der er håb forude.
Mikail Tal var Verdensmester i 1960-61 og blev som 24 årig den yngste verdensmester nogen sinde.

Mikhail Tal spillede med i Nimzowitsch Memorial i Næstved 1985. hvor min daværende klub  Skakforeningen af 1980 bidrog med et sponsorbeløb på kr. 50.000,-. ligesom Kulturel Samråd sponserede med kr. 50.000,-.

Her midtvejs efter 5 runder havde det væres sjovt, hvis resultaterne havde været proportionelt med indsatsen.

Paulius i U14 spillede de første 4 partier med overvægt af gevinstchancer, men der blev kun høstet et halvt point. De efterfølgende analyser, der blev gennemgået sammen med Mads Boe og Klaus Berg, viste klart gevinststillinger, som blot skulle forvandles til en endelig sejre. Det skete ikke.

Paulius spillede remis i første runde, hvor han havde overvægt i form af 2 løbere for et tårn og kunne have vundet ved fortsat spil. Dog havde modstanderen 2168, så det er OK med en remis.

Herefter fulgte 3 gode partier, som endte i tab og slutteligt 5. parti, som klart var tabt med en løber for 3 bønder. Modstanderen havde 3 minuttet tilbage, mens Paulius havde 25 minutter, og da Paulius tilbød remis, tog modstanderen imod.

Så 1 point på tavlen efter 5 runder er lidt i underkanten af det forventede.

Vaidas i U10 havde svært ved at komme i gang, selvom hans analyser viste gode takter. De første 3 partier endte derfor med tab.

I 4. runde hentede Vaidas et helt point hjem og i 5. runde et halvt. Jeg tilbød en vaffelis med 2 kugle ved sejre og med en kugle ved remis, og ved tab skulle vi gå en halv time hjem til hotellet. Om det var gåturen eller isen, der motiverede til ændring af resultaterne, må stå hen i det uvisse.

Lørdag den 25. august holdes fri og folk kan tage på sightseeing eller andet. Stemningen omkring den nærmeste fodboldbane trækker i hvert fald i de unge, der skal have brændt noget af den indelukkede energi af.

En typisk skakdag

Morgenmad kl. 09:00 og analyse/forberedelse kl. 10-12:00

Kl. 13:00 er der frokost på spillestedet, der ligger 30 min. gang fra hotellet, eller 10 min. med gratis bus. Efter frokost er der tid til lidt forberedelse.

Kl. 14:30 åbnes dørene til spillesalen, hvor 1000 skakspillere plus forældre og ledere vrimler ind i et stort kaos og larm. 14:55 skal alle voksne være ude af hallen, og kl. 15:00 starter urene, og der er total stille. Helt vildt.

Vi forældre og ledere sætter os sammen og sidder og venter på, hvem mon er den første af vore, der kommer ud fra spillesalen. Spændt på om armene er i vejret, eller tårerne triller ned ad kinderne. Forældrene er klare til at juble eller trøste.

Mads og Klaus tager tilbage til hotellet og venter i analyserummet, hvor spillerne bliver sendt hen, når spillet er færdigt. Partiet bliver gennemgået kritisk, og fejl og gode træk bliver fremhævet og forklaret. Rigtig godt.

Kl. 19:00 er der middag på hotellet og kl. 20:00 er der fortsat analyse.

Onsdag er sidste runde, og torsdag den 30. august er det retur til Danmark. Så begynder hverdagen igen med skole og naturligvis skak.

Der er lukket for kommentarer.