Tre Køge-spillere i aktion i Skanderborg

Skanderborg Skakklub afviklede i uge 33 deres årligt tilbagevendende turnering ”Smuk Skak”. Turneringen er to-delt med en GM turnering på ni runder over hele ugen og en åben weekend-EMT på fem runder fra fredag til søndag. Køge Skakklub var repræsenteret i begge turneringer med Eduardas Rozentalis og Jesper Søndergård Thybo i GM-turneringen og Anna Sofie Li, Nicolai Li og Morten Hald i den åbne turnering.

GM-turneringen sluttede med fem spillere på 5½ point og en fem-delt første plads. Begge Køge-spillere var blandt de fem i en tæt turnering hvor nr. 9 sluttede med 4 point. Slutstillingen kan ses HER.

Turneringen afvikles i rigtig fine rammer på Morten Brørup-skolen i Skanderborg, og der er mulighed for billig overnatning på camping-maner i skolens klasseværelser for meget få penge. Der er, som i Køge Skakklubs weekend-turneringer, fokus på fællesskab, hygge, socialt samvær og – selvfølgelig – skak! Jeg kan varmt anbefale turneringen, som giver en chancen for at møde andre og nye modstandere, udvide sit skak-netværk når man ikke sveder over brættet. Nedenstående billede er taget inden femte og sidste runde bliver sat i gang:

pastedGraphic.png

I den åbne turnering stillede hele 112 spillere til start i 17 grupper af 6 spillere og en sidste gruppe med 10 spillere;

Gruppe 8: Anna Sofie Li

Anna Sofie var genganger fra sidste års turnering, hvor hun scorede 3/5 og endte på en fjerde-delt første plads i sin gruppe. Resultatet fra sidste år kan ses HER. Siden da har hun fået yderligere imponerende 182 rating-point på kontoen, og hun var derfor i år indplaceret som højest ratet i gruppe 8 med spillere ratet fra 1761-1786.

Efter en god start på turneringen med sejr i første runde over Ingrid Elmer Nielsen-Refs (1777), gik det imidlertid, og desværre, knap så godt i de følgende tre runder som alle endte med tab. Sidste runde blev til et skrivebordspoint, da Knud Poulsen inden turneringen havde meldt fra. 

Slutresultatet blev derfor (reelt) 1/4 med en forventet score på 2,05 og en delt fjerde-plads. Trods alt et ganske godt resultat med tanke på hvor hurtigt Anna Sofie er gået frem, og hele tiden skal finde sig til rette skakmæssigt med spillere på samme høje niveau.

Anna Sofies gruppe kan ses HER.

Gruppe 12: Morten Hald (forfatter)

Jeg deltog ligesom Anna Sofie også sidste år, og stillede op i år med et mål om at revanchere sidste års pauvre indsats med tre remis´er og to tab i sin gruppe og en ubetydelig delt 4-6 plads i bunden af gruppen. Resultatet fra sidste år kan ses HER. Efter nogle ratingmæssigt kostelige turneringer siden da (Reykjavik Open 2023 og Køge Lang Weekend EMT 2023) var han nede på 1527 ratingpoint og med reelle chancer for et godt resultat.

Runde 1: Hvid mod Erik Pontoppidan. Første parti i en turnering altid lidt specielt. Man vil altid gerne lægge godt fra land med en sejr, men en remis er faktisk også OK. Det betyder at man nogle gange blot spiller for ikke at tabe. Partiet forløb også ganske fredeligt indtil 14. dxe5 (diagramstillingen) hvorefter sort spillede Springeren til h7? – og gav mig vindende fordel (+1,60)! 14. …, Sd7 synes at fange Løberen på e6 med 15. f5?, hvilket dog forvandles til sorts fordel efter 15. …,Sxe5!

pastedGraphic_1.png

Det lykkedes mig ikke at finde de rigtige træk efterfølgende, og efter yderligere 8 træk blev vi enige om remis. 

Runde 2: Sort mod Nicolai Claussen, som var alene i spidsen efter den eneste sejr i runde 1. Han startede med polsk åbning 1. b4. Ikke lige en åbning som jeg har stiftet bekendtskab med i andet en hurtigskak på nettet. Jeg besluttede mig for at spille lidt systemisk, og afvente hvids videre udvikling og endte i en slav-lignende stilling hvor det lykkedes mig at lukke hvids sort-feltede løber inde på b2 bag en symmetrisk bondevæg. Jeg satte derefter et bondefremstød ind på kongesiden. Efter 20. …,fxe4 (diagramstillingen) blundede hvid Springeren på f3 med 21. Lc3? og opgav fem træk senere. Det sparede mig for en lang kamp for at materialisere stillingen til det fulde point.

pastedGraphic_2.png

Alt i alt et meget tilfredsstillende parti hvor jeg ikke på noget tidspunkt var i problemer eller stod dårligt.

Runde 3: Hvid mod Svend Madsen som udviklede sig til et langt og meget lige parti uden store fordele til nogen af siderne. Jeg følte at jeg havde et lille overtag efter afvikling af de hvid-feltede løbere på b5 efter ,  26. Txb5 (diagramstillingen) med hvids Tårne i angreb og sorts Tårne i forsvar. Det er imidlertid teoretisk, og ikke af betydning hvis ikke man kan omsætte det til en reel fordel! 

pastedGraphic_3.png

Efter en lang dans med Tårnene forlod de brættet, og sort forsøgte at trænge igennem med Kongen til a2 og promovere sorts bonde på a3 til Dronning. Hvid kan imidlertid danse videre med sorts Konge efter 57. Kxd2! (trækket efter diagramstillingen). Sort er i zugzwang med Kongen da han ikke kan rykke hverken sin h- eller d-bonde uden at tabe, og efter yderligere to træk blev der enighed om remis.

pastedGraphic_4.png

Jeg hæftede mig særligt ved ikke at falde for fristelsen og spille risikabelt for at tvinge noget igennem som ikke fandtes, og i stedet koncentrerede mig om at spille de ”rigtige” (og nogle gange lidt kedelige) træk og til slut tage den remis som partiet var hele tiden.

Runde 4: Sort mod Adam Morell (S). Søndag var sidste spillerunde. Min modstander i runde 5 havde trukket sig fra turneringen efter 2 runder grundet meget gyldig familie-relateret årsag. Jeg lå inden runden på en delt førsteplads og kunne, med skrivebordspointet i runde 5, med en sejr i runde 4 sikre mig minimum en delt førsteplads i gruppen, med remis ville jeg være sikret minimum en delt 2. plads. Med nederlag ville jeg ende uden for præmiepladserne.

Jeg havde i de foregående runder spillet meget konservativt, ikke taget chancer tidligt og fokuseret på udvikling, positionering og opbygning af mine stillinger på brættet. Det havde resulteret i, at jeg ikke på noget tidspunkt havde været rigtig presset, og blot havde ventet på at mine modstandere enten blottede sig, lavede fejl eller unøjagtigheder. Det havde virket, og jeg var besluttet på at gøre det samme i runde 4. Jeg valgte Nimzowitch Defense mod 1. e4, og efter de indledende teoritræk blottede min modstander sig i en åbning han tydeligvis ikke var helt bekendt med. Efter 7. Sbd2 vandt jeg en bonde med 7. …,Sb4 (diagramstillingen), som potentielt, og med korrekt spil, ville kunne give en afgørende fordel i slutspillet – og gjorde det, på netop a-linien!

pastedGraphic_5.png

Efter 30. bxc4 (diagramstillingen) valgte jeg at spille 31. …,b4 trods de tre umiddelbart stærke bønder som hvid får i centrum flankeret af to Tårne. Mine to forbundne bønder med Tårne i ryggen burde være nok til at køre sejren hjem, men helt sikker er man jo som oftest først når man får en skak-computer til at vurdere stillingen.

pastedGraphic_6.png

Næste afgørende position kom fem træk senere efter 36. cxd6 (diagramstilllingen). Hvor skal Kongen nu hen? 36. …,Kd7 virker intuitivt rigtigt. Kongen skal medvirke i kampen mod den hvide fribonde. Jeg brugte uforholdsmæssigt lang tid på stillingen, både før den opstod men endnu mere da den var der. Til min store personlige glæde fandt jeg og valgte det bedste træk; 36. …,Kd6 som dels afvæbner Tårnskak på c7 med tempo og dækker b7 – så satte jeg min lid til fribønderne på a- og b-linien og Tårnforsvar mod hvids forvandlingsfelt på d8.

pastedGraphic_7.png

Men, men, men, den fordel jeg nu havde (-2,87) formøblede jeg med et efterfølgende for langsomt Tårntræk til a7 (for at forhindre sorts Tc7), og hvid rykkede sin Konge tættere på centrum. I træk 41 fik jeg Tårnet tilbage til a8 efter en skak med Ta5 med tempo. Med 3 minutter tilbage på klokken mod hvids 30 minutter inviterede hvid efter 42. Kd5 (diagramstillingen) til remis ved trækgentagelse (skak med Ta5 igen, derefter igen Ta8). Min konkurrent til førstepladsen havde imidlertid spillet remis, og med et fuldt point ville jeg dermed slutte alene på toppen i gruppen! Jeg afstod for fristelsen, gik efter det hele, stolede på mine udregninger og valgte at starte kapløbet om forvandling til Dronning! 

pastedGraphic_8.png

Jeg fik Dronning mod Tårn i træk 50 og afsluttede i fin stil med en Dronning for Tårn-afbytning i træk 64 og hvid opgav partiet efter 65. …,Kg5 (diagramstillingen) og 4½ times spil – og førstepladsen i gruppen var hjemme. Trækkene fra 42 til slut var følgende: 42. Kd5 a3 43. Rc6+ Kb5 44. Rc5+ Ka4 45. d7 Rd8 46. Rc7 a2 47. Kc4 Ka3 48. Ra7+ Kb2 49. Kc5 Rxd7 50. Rxd7 a1=Q 51. Kxb4 Qa3+ 52. Kb5 Qb3+ 53. Kc6 Kc3 54. Kd6 Kd3 55. Ke7+ Ke4 56. g3 Qe6+ 57. Kd8 Qb3 58. Ke8 h4 59. gxh4 Kxf4 60. Rxf7 Qb5+ 61. Kf8 Qxe5 62. Rxg7 Qf6+ 63. Kg8 Qxh4 64. Rh7 Qxh7+ 65. Kxh7 Kg5 0-1

pastedGraphic_9.png

Med fire point og nærmeste konkurrent på 2½ point kunne jeg dermed helt optimalt bruge sidste runde på at nyde de andre skakpartier velvidende at jeg havde vundet gruppen! Den fornemmelse er svær at overgå!

Anna Sofies gruppe kan ses HER.

Gruppe 15: Nicolai Li

Nicolai var taget med sin storesøster og far Chen Li til Skanderborg og var lavest ratede i sin gruppe. Det lod han sig dog ikke mærke med i de første tre runder hvor han gjorde rent bord med tre sejre og dermed bragte sig alene i spidsen. I fjerde runde måtte han dog se sig besejret at den senere vinder af gruppen, men en remis i femte og sidste runde sikrede ham en flot 2. plads – et helt point foran nr. 3 og velfortjente 58 ratingpoint på kontoen!

Vi ses forhåbentlig flere fra Køge i Skanderborg til næste år!

Der er lukket for kommentarer.